Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Bağdat’a gidiyor: Kimlerle görüşecek, gündemde hangi konular var?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Yarın Irak’ın Başkenti Bağdat’a Gidiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Bağdat’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan, ziyaret kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililerle görüşmesi bekleniyor.

Ziyaretin Gündeminde Neler Var?

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Fidan ile üst düzey Iraklı yetkililerin görüşmelerinde ana gündem Türkiye-Irak ikili ilişkileri ve son bölgesel gelişmeler olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın Türkiye-Irak ilişkilerindeki olumlu gündemin altını çizmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen nisan ayında gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde kurulan iş birliği mekanizmalarını işletme kararlılığını vurgulaması bekleniyor. Fidan, İsrail’in bölgedeki saldırılarının ve Suriye’deki olumsuz gelişmelerin Irak’ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükûmetinin çabalarının Türkiye tarafından desteklendiği mesajını verecek.

Irak ve Suriye’deki yeni yönetim arasında yapıcı bir diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri tesis edilmesinin hem iki ülkenin hem de tüm bölgenin menfaatine olacağı mesajını verecek olan Fidan, tüm taraflara gerekli telkinlerde bulunulduğunun altını çizecek.

Bakan Fidan, Türkiye’nin, Irak’ın PKK’yı resmen terör örgütü olarak ilan etmesini ve topraklarından tamamen tasfiye etmesini beklediğini aktaracak.

Ayrıca Türkiye’nin “doğal ortağı” olduğu Kalkınma Yolu Projesi’ni desteklemeyi sürdürdüğü teyit edilecek ve bu kapsamda projeye hız kazandırılması için gereken adımların görüşmelerde gündeme gelmesi bekleniyor.

Bakan Fidan’ın Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik-ticari ilişkilerin ileri götürülmesi önündeki “suni engellerin” ortadan kaldırılması konusunu gündeme getireceği öğrenildi.

Türkiye-Irak İlişkileri

Irak, 20 milyar dolara varan toplam ticaret hacmiyle Türkiye’nin en önemli ticaret ortakları arasında yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın 14 Mart 2024’te gerçekleştirdiği Bağdat ziyaretinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması toplantısı gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda Irak makamları, Irak Ulusal Güvenlik Konseyi’nin PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar aldıklarını duyurmuştu.

Related Posts

Mansur Yavaş: Bu çığlığı duyuyoruz, yeni destek ekiplerimizi İzmir’e göndereceğiz

Mansur Yavaş: Bu çığlığı duyuyoruz, yeni destek ekiplerimizi İzmir’e göndereceğiz

Silah bırakmada son viraja girildi: DEM Parti Erdoğan’la görüşecek, ardından Öcalan’ın çağrısıyla silah bırakma görüntüsü verilecek

Gazetecilerin de izleyeceği tören sonrası örgütün büyük gruplar halinde silah bırakması öngörülüyor

İsrail’deki Batı Şeria’yı ilhak çağrılarına Arap ülkelerinden tepki

Arap ülkeleri, İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’yı ilhak etme çağrılarına tepki gösterdi. Bunun barışı zorlaştıran tehlikeli bir eylem olduğunu belirten ülkeler, ilhakın uluslararası hukukun açık ihlali anlamına geldiğini kaydetti.

Fahrettin Altun’dan Mahir Başarır’a tepki

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın kamu kurumlarına ilişkin açıklamasına yanıt verdi.

Sakarya’da minibüs devrildi: Yaralılar var

Sakarya’da minibüsün devrilmesi sonucu 6 kişi yaralandı.

AKP’li belediyeden gazetecilere yasak!

Gaziantep Şahinbey Belediyesi’nde gazetecilerin meclis toplantılarını görüntülemesi yasaklandı. AKP’li meclis üyelerinin önergesiyle geçen karar, basın özgürlüğüne açık bir saldırı olarak değerlendirildi.