Uzaylılar, Dünya ile iletişim kurmaya mı çalışıyor? Uzak galaksiden gelen gizemli sinyal

Bilim insanları, uzak bir antik galaksiden gelen ve “hızlı radyo patlamaları” (Hızlı Radyo Patlamaları – FRB) olarak da bilinen gizemli bir sinyal keşfetti.

GÜNEŞ SİSTEMİ DIŞI VARLIKLAR MI İLETİŞİM KURMAYA ÇALIŞIYOR?

Bazı uzmanlar, derin uzaydan gelen bu yoğun radyo dalgası patlamalarının, Dünya ile iletişim kurmaya çalışan uzaylılar olabileceğini düşünürken, diğerleri bunun kara deliklerden veya çökmüş yıldızlardan kaynaklandığını iddia ediyorlar.

2023’TE 21 PATLAMA TESPİT EDİLDİ

Northwestern Üniversitesi’nden araştırmacılar, Şubat ve Temmuz 2023 arasında 21 patlama üreten bir FRB keşfettiler. Bu patlamalar yalnızca birkaç milisaniye sürdü. Bu sinyalin benzersiz kılan şey ise, artık yıldız üretmeyen “ölü” bir galaksiye kadar izlenebilmesiydi.

İKİ MİLYAR IŞIK YILI UZAKLIĞA KADAR İZLENDİ

Bu keşif öncesinde, bilim insanları FRB’lerin sadece hala yıldız üreten genç galaksilerden geldiğini düşünüyordu. Ancak ekip, bu FRB’nin kaynağını 11,3 milyar yıllık ve Dünya’dan iki milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir komşu galaksiye kadar takip etti. (Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon km olarak hesaplanıyor.)

GÜNEŞ’İN 100 MİLYAR KATI KÜTLEYE SAHİP

Araştırmacılar, galaksiyi inceleyerek, onun son derece parlak ve inanılmaz derecede büyük olduğunu, Güneş’in 100 milyar katı kütleye sahip olduğunu belirledi.

Radyo astronomu Tarraneh Eftekhari, “Bu, şimdiye kadar tespit edilen en büyük FRB ev sahibi galaksi gibi görünüyor. En büyük galaksiler arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Fersahlar içinde parlayıp kaybolan FRB’ler, bir anda, Güneş’in bir yılda yaydığı enerjiden daha fazlasını üreten kısa ve güçlü radyo patlamalarıdır.

Hızlı radyo patlamalarının ne tarafından oluşturulduğu hala bilinmemekle beraber, genellikle uzak galaksilerdeki ölen yıldızlardan, yani magnetar adı verilen yıldızlardan geldiği düşünülmektedir.

Astronomlar 2007’den bu yana binlerce FRB tespit ettiler, ancak bunların yalnızca yaklaşık 100’ü aktif yıldız oluşumuna sahip galaksilere kadar takip edilebildi.

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

WhatsApp Özet kullanıma sunuldu: Mesaj kaçırmaya son!

Meta’nın yapay zeka desteği ile kullanıma sunduğu yeni özellik sohbetleri yakalamayı artık çok daha kolay bir hale getiriyor.

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası Ankara’da başlıyor

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası, yarın Ankara’da başlayacak. Gölbaşı’ndaki tesiste yapılacak şampiyonaya 11 ülkeden 32 sporcu katılacak.

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!