Trump ve Putin’den Barış Müzakeresi Açıklaması

Trump’ın Putin’le Ukrayna’da barış için müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldıklarını duyurmasının ardından Avrupalı liderlerden Washington’u eleştiren açıklamalar geldi.Ukrayna’daki savaşın bitirilmesi konusunda Avrupa ile ABD arasındaki görüş ayrılıkları derinleşiyor. Avrupa Birliği ve Avrupa devletlerinin önde gelen siyasileri, Ukrayna Savaşı’nı sona erdirilmesi yönünde, Moskova’yla henüz müzakereler başlamadan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Washington tarafından tavizler verildiğini öne sürüyor. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, savaşı sonlandırmaya yönelik müzakereler henüz başlamadan pozisyonların terk edilmesinin “iyi bir taktik olmadığını” dile getirerek “yatıştırma” politikasının işe yaramayacağını savundu. Kallas, Avrupalıların haberi olmadan ABD ile Rusya arasında yapılacak bir anlaşmanın hayata geçirilmesinin mümkün olmadığını da ifade ederek “Kirli bir anlaşmanın ölümleri durdurmayacağını” belirtti. NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da Washington’ın tutumunu eleştirdi. “Trump yönetiminin daha müzakereler başlamadan alenen tavizler verdiğini” dile getiren Pistorius, Ukrayna’nın Rusya’ya toprak vermesi ve NATO üyeliği konularına atıfla, bu başlıkların müzakere öncesi gündemden çıkarılması yerine masada konuşulmasının daha iyi olacağını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’den ise endişeleri yatırştırmaya yönelik bir açıklama geldi. “Putin’n aklında ne olduğunu bilmiyorum” diyen Rutte, “güçlü bir müzakereci” olarak değerlendirdiği Rusya Devlet Başkanı için, “Bir barış anlaşması istiyorsak ona ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Scholz’dan “zorla barış” uyarısı

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Ukrayna’nın zararına olabilecek “dikte edilmiş bir barışa” karşı uyarıda bulundu. Scholz, Politico haber portalının “Berlin Playbook Podcast” programında yaptığı açıklamada “burada dikte edilmiş bir barış olmadığından emin olunması gerektiğini” vurguladı. Ukrayna’nın “barış anlaşmasından sonra da gelişme fırsatına sahip olması gerektiğini belirten Almanya Başbakanı, Kiev’in savaş öncesine kıyasla daha büyük ve Batı silahlarıyla donatılmış “güçlü bir orduya” sahip olması gerektiğini savundu.

ABD’li Bakan: Ukrayna’nın NATO üyeliği çözümün parçası değil

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Rus mevkidaşı Putin’le yaptıkları telefon görüşmesinde, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için bir an önce müzakerelere başlanması konusunda mutabık kaldıklarını açıklamıştı. Müzakereler için Avrupa ya da Ukrayna’nın masada olup olmayacağına ilişkin bir bilgi ise vermemişti.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth de Çarşamba günü Brüksel’de düzenlenen Ukrayna Temas Grubu toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın 2014 öncesi sınırlarına dönmesinin gerçekçi olmadığını ve Trump yönetiminin Kiev’in NATO üyeliğini savaşın çözümünün bir parçası olarak görmediğini söylemişti.

AFP,Reuters/ SÖ,ET

DW Türkçe’ye VPN ile nasıl erişebilirim?

Related Posts

Son Dakika… İstanbul’da günün ikinci depremi!

Son Dakika Haberi… İstanbul’da Silivri açıklarında 3.4 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Bu sabah da yine aynı bölgede 3.1 büyüklüğünde deprem kaydedilmişti.

ABD jetlerini suya atıyor: Bir F-18 daha gemiden düştü!

ABD Donanması’na ait bir F-18 savaş uçağı, uçak gemisi Truman’ın güvertesinden Kızıldeniz’e düştü. Bir hafta içinde aynı gemide yaşanan ikinci kazada pilotlar kurtarıldı. Olay, uçak gemisinin operasyonel güvenliğini sorgulatıyor.

İki nükleer güç karşı karşıya! Hangi ülkenin askeri açıdan daha üstün? Hindistan mı Pakistan mı?

Hindistan ve Pakistan arasında 78 yıldır sorunun çözülemediği Keşmir bölgesinde gerilim en üst seviyeye yükseldi. 1947’deki bölünmeden bu yana üç savaş yaşayan iki ülke, yeniden savaşın eşiğine geldi. Peki askeri açıdan Hindistan mı yoksa Pakistan mı daha üstün? İşte iki nükleer gücün, rakam rakam karşılaştırılması…

Bu ne perhiz bu ne ihale!

‘Kamuda tasarruf başarıyla sürüyor’ diyen Şimşek’in bakanlığı yeni araç ihalesiyle yandaşlara para aktardı.

BM Filistin Komitesi’nden Gazze’deki ablukaya ilişkin açıklama

UNISPAL’den yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in, 2 Mart’tan bu yana Gazze Şeridi’ne gıda, yakıt, ilaç ve ticari mal girişini tamamen keserek, Filistinli sivillerin yaşamlarını tehlikeye attığı vurgulanarak, abluka ve artan saldırıların binlerce can …

Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir