Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Otomotiv Satış Sonrası Pazarını Değerlendirdi: İlk Çeyrek Yavaş Başladı

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarını yılın ilk çeyreğinde değerlendiren bir anket çalışması gerçekleştirdi. Dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, “2025 Yılı Birinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi” sonuçlarına göre, otomotiv satış sonrası pazarı 2025’e yavaş bir başlangıç yaptı.

Ocak-mart döneminde yurt içi satışların ortalama yüzde 2,57 düştüğü belirtilirken, dağıtıcı üyelerdeki satışlarda yüzde 2,25, üretici üyelerinde ise yüzde 3,04’lik bir gerileme yaşandığı görüldü.

OSS Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, düşüşün sadece rakamsal değil, aynı zamanda sektörün güven ve motivasyon açısından zorlandığını ifade ederek, “Alım gücünün zayıflaması, bakım-onarım kararlarının ertelenmesi ve maliyet yönetiminin zorlaşması, iç pazarı olumsuz etkiliyor.” dedi.

Anketteki sonuçlar, sektörün ikinci çeyrekte dinamik bir toparlanma bekleyemediğini gösterirken, kur baskısı, finansmana erişim zorlukları gibi nedenlerin işletmelerde tedbirli yaklaşımı artırdığı belirtildi.

Anket sonuçlarına göre, geçen yılın son çeyreğine göre istihdam azalırken, maliyet artışları, nakit akışındaki sorunlar ve iş kaybı sektörün en büyük sorunları arasında yer aldı.

Yatırım planlarına ilişkin olarak da ankette, gelecek 3 ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranında bir düşüş yaşandığı ancak üretici üyelerde artış görüldüğü belirtildi. Gelecek 3 ayda sektörün daha iyiye gideceğini öngörenlerin oranı, daha kötüye gideceğini düşünenlerin önünde çıktı.

İkinci çeyrekte de bir artış beklenmediğini belirten ankette yurt içi satışlarda düşüş öngörülürken, tahsilat süreçlerinde kötüleşme yaşandığı vurgulandı. OSS üyelerinin beklentileri doğrultusunda, sektörde durgunluğun devam etmesi bekleniyor.

Related Posts

‘TÜGİAD Çin’de işi kolaylaştıracak’

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) yurt dışındaki ilk şubesini Pekin’de açtı. Türk iş insanlarına Çin pazarına girişte destek verecek TÜGİAD China Center’in açılışına G20 ülkelerinin önde gelen gençlik örgütlerinin başkan ve yöneticileri de katılarak destek verdi.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.

Dünyanın en büyük varlık fonu 40 milyar dolar zarar etti

Dünyanın en büyük devlet varlık fonu olan Norges Bank Investment Management, teknoloji sektörünün yaşadığı zayıflığa dikkat çekerek ilk çeyrekte 415 milyar kron (40 milyar $) zarar ettiğini bildirdi.

TCMB Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, para politikasında sıkı duruşa odaklanacaklarına işaret etti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Karahan, değişen dış ortamın ülkelerin para politikası çerçevesi açısından yeni zorluklar doğurduğunu belirterek, bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Trump’tan keskin açıklama: Tarifelerde değişiklik düşünmüyorum

ABD Başkanı Donald Trump gümrük tarifelerine ilişkin açıklamada bulundu. Trump, otomobil ve otomobil parçalarına yönelik gümrük vergilerinde değişiklik yapmayı düşünmediğini bildirdi.

İhtiyaç kredilerine faiz ayarı! Bankalarda oranlar revize edildi: İşte 100 bin TL’lik kredinin maliyeti

Yeni yılın ilk 3 ayında tüm kredi türlerinde faiz oranları belirgin şekilde düşerken, mart sonuna doğru tablo terse döndü. İhtiyaç kredisi faizleri mart sonunda yüzde 2.99-3.17 seviyelerine kadar gerilerken, bankalarda oranlar yukarı çekildi. Peki kredi faizlerinde yükseliş sürecek mi? 100 bin TL’lik bir ihtiyaç kredisi için maliyetler ne kadar arttı? İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir