Hem Osmanlı Devleti hem de Macaristan’da tertipli itfaiye teşkilatının kurucusu olan Kont Ödön Szechenyi Paşa, vefatının 100’üncü yılında Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü’nde (YEE) düzenlenen programda anıldı.
Budapeşte YEE binasında gerçekleşen aktifliğe, Budapeşte YEE Müdürü Mustafa Aydoğdu, Macaristan İtfaiyeciler Derneği Lideri Tibor Dobson, Memleketler arası İtfaiyeciler Federasyonu Tarih, Müze ve Belgesel Komitesi Lider Yardımcısı ve Macaristan Afet İdaresi Merkez Müzesi Müdürü İmre Berki ve çok sayıda davetli katıldı.
İmre Berki, programda yaptığı konuşmada, Ödön Paşa’nın Macaristan’da 1870’te, Osmanlı’da ise 1874’te nizamlı itfaiyecilik teşkilatını kurduğunu ve hayatının 48 yılını Türkiye’de geçirdiğini söyledi.
Berki, Ödön Paşa’nın, Macar Bilimler Akademisi ve Budapeşte’nin simgelerinden Zincir Köprünün kurucusu olan ve Macaristan’a yaptığı büyük hizmetlerden ötürü “en büyük Macar” olarak isimlendirilen Istvan Szechenyi’nin oğlu olduğunu tabir etti.
Ödön Paşa’nın Macaristan’daki başarılı teşebbüsleri nedeniyle Sultan Abdülaziz tarafından İstanbul’a davet edildiğini aktaran Berki, Paşa’nın, itfaiyeciliğin modernize edilmesi için planlar sunduğunu ve 1874’te vazifeye kabul edildiğini belirtti.
Berki, Ödön Paşa’nın Osmanlı’nın en buhranlı devirlerinden birisinde vazife aldığı halde Cumhuriyet’in birinci yıllarına kadar misyonunu yürüttüğünü söyledi.
Ödön Paşa’nın 1874’te Türkiye’ye gittiğinde orada itfaiyecilik teşkilatını kurduktan sonra Macaristan’a dönmeyi planladığını aktaran Berki, “Kendisi Türkiye’yi ikinci ülkesi olarak gördü. Macar kökenlerini unutmadan, Türk kültürünü ve Türkleri büsbütün kabul etti. Türk Paşası olarak, askeri elbiseyle Macaristan’ı birçok sefer ziyaret etti.” dedi.
Tibor Dobson ise aktiflikle ilgili AA muhabirine, Ödön Paşa’nın, evvel Macaristan’da daha sonra ise Osmanlı Padişahının talebi üzerine Osmanlı’da tertipli itfaiyecilik teşkilatını kurduğunu anlattı.
Türkiye’de itfaiyecilerin yanı sıra geniş bir kısmın Ödön Paşa’yı tanıdığını ve hürmet duyduğuna dikkati çeken Dobson, Ödön Paşa’nın itfaiyecilik vazifesinin yanı sıra iki halk ortasında dostluk bağının kurulmasında değerli bir rol oynadığını kaydetti.
Hem kendisinin hem de kurumunun Türkiye ile dostluğa ehemmiyet verdiğini, bu bahiste Ödön Paşa’yı örnek aldıklarını belirten Dobson, Macaristan İtfaiyeciler Derneği olarak her yıl Türkiye’yi ziyaret ettiklerini ve Türk itfaiyecilerle Ödön Paşa’nın kabrini ziyaret ederek çelenk bıraktıklarını aktardı.
Ödön Paşa’nın vefatının 100’üncü yılında Budapeşte YEE’de düzenlenen anma programı ve standın çok kıymetli olduğunu anlatan Dobson, işbirliğinden ötürü Budapeşte YEE Müdürü Mustafa Aydoğdu ve takımına teşekkür etti.
Ödön Paşa’nın çalışmalarının yer aldığı stant, Budapeşte YEE binasında 15 Ocak 2023’e kadar ziyaret edilebilecek.