NASA, 4,5 Milyar yıllık asteroitten yeni bilgilere ulaştı! Yaşam nasıl başladı?

Bennu Asteroidinden Gelen Numunelerde Sıvı Su Kalıntıları Keşfedildi

Bilim insanlarının NASA’nın OSIRIS-REx görevi kapsamında Bennu asteroidinden aldıkları numunelere ulaşmaları zaman aldı ancak beklemeye değdi. Nature dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada, OSIRIS-REx’in getirdiği örneklerde beklenmedik bir keşif ortaya konuldu: Sıvı su buharlaşmasından kalan bileşenlerin kalıntıları.

Popular Science’a konuşan makalenin baş yazarı Tim McCoy, bu bileşenlerin keşfinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor. McCoy, “Bu mineralleri bulmak kesinlikle sürpriz oldu” diyor.

Araştırma ekibinin yüzlerce yıl meteorit inceleme deneyimine sahip olduğunu ancak bu minerallerin bazılarını hiç kimsenin daha önce görmediğini vurgulayan McCoy, keşfin önemli bir kısmının, söz konusu bileşenlerin, tuzlu sıvı çözeltilerinin buharlaşması sonucu çökelmiş olması gerektiğinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu bileşenlerin varlığı, Bennu’nun geçmişinde bir noktada sıvı suyun bulunduğuna veya daha doğru bir ifadeyle, Bennu’nun türediği antik asteroidin geçmişinde sıvı suyun varlığına işaret ediyor. McCoy’a göre bu, suyun muhtemelen yüzeyde değil, asteroidin altında bir damar veya cep şeklinde bulunduğunu gösteriyor.

Su, büyük olasılıkla uzun süre sıvı halde kaldı ve çözülen mineraller, suyun daha uzun süre sıvı halde kalmasına olanak sağlamış olabilir. Araştırmacılar, toplamda 11 bileşen keşfetti ve hepsi tuzlu su çözeltilerinde yoğunlaşıp, suyun daha sonra buharlaşmasıyla çökelmiş.

Bu bulgu, Bennu’nun ata asteroidinde sıvı suyun varlığını gösterir ve yaşamın ilk evrelerine ilişkin heyecan verici bir olasılık sunar. Bennu, yaşamın oluşumunda rol oynamış olabilir çünkü sıvı su ceplerinde karmaşık organik bileşenlerin gelişimi için uygun bir ortam yaratıyor.

McCoy’a göre bu tuzlu çözeltilerin benzerinin Saturn’ün uydusu Enceladus ve Mars’ın uydusu Ceres’in iç kısımlarında olabileceği aktarılıyor.

Related Posts

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

WhatsApp Özet kullanıma sunuldu: Mesaj kaçırmaya son!

Meta’nın yapay zeka desteği ile kullanıma sunduğu yeni özellik sohbetleri yakalamayı artık çok daha kolay bir hale getiriyor.

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası Ankara’da başlıyor

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası, yarın Ankara’da başlayacak. Gölbaşı’ndaki tesiste yapılacak şampiyonaya 11 ülkeden 32 sporcu katılacak.

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!

Devlet destekli siber saldırılarda Türkiye en çok hedef alınan ülkeler arasında!