Marmara Denizi’nde insan boyunda felaket

Marmara Denizi’nde Büyük Tehlike: Müsilaj Felaketi Alarm Veriyor

2021 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj felaketi, yeniden gündemde. Gölcük Değirmendere bölgesinde, su üstünde zor görülen müsilaj tabakası, denizaltındaki yayılımını gözler önüne seren bilimsel incelemelerle ortaya çıktı.

Derinliklerde yoğunlaşan müsilaj tabakası, deniz analarını ve midyeleri etkileyerek bölgeye özgü canlılara zarar veriyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, müsilaj krizine dair önemli açıklamalarda bulunarak çözüm önerilerini sıraladı.

Tahir Büyükakın, 2021 yılında hazırlanan 22 maddelik eylem planına atıfta bulunarak, özellikle evsel atık arıtma sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Marmara Denizi’ne günde yaklaşık 4,5 milyon metreküp kanalizasyon suyu deşarj edildiğini belirten Büyükakın, bu durumun çözümsüz kalması halinde denizlerde balık popülasyonunun tehlikeye gireceğine dikkat çekti.

Bilim insanları, Değirmendere açıklarında yoğunlaşan müsilaj tabakasını tespit ederek, hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bu sorunun daha da büyüyeceğine işaret etti. Marmara Denizi’ndeki kirliliğin etkileri, sadece İstanbul’dan kaynaklanmıyor; diğer illerden gelen atıklar da denize zarar veriyor.

Marmara Denizi’nde artan müsilaj tehdidine karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurgulayan yetkililer ve bilim insanları, eylem planlarının hayata geçirilmesi ve atıkların etkin bir şekilde arıtılması gerektiğini belirtiyor. Bu çevre krizinin büyümeden kontrol altına alınabilmesi için hızla harekete geçilmesi önem taşıyor.

Related Posts

Bir büyükşehirde 5 gün eylem yasak: Valilik nedenini açıklamadı

Bursa Valiliği, kent genelinde tüm gösteri ve etkinliklerin 5 gün süreyle yasaklandığını duyurdu. Bugün başlayan yasak, 27 Haziran saat 23:59’da sona erecek.

İran’dan Fordo’da sürpriz hamle: ABD saldırısından saatler öncesine ait uydu görüntüleri ortaya çıktı

ABD’nin İran’daki üç nükleer tesisine düzenlediği saldırı sonrası uydu görüntüleri ortaya çıktı. ABD medyasında Fordo ve İsfahan’daki hazırlıklar, Tahran’ın operasyondan haberdar olabileceği iddialarını gündeme getirdi. Washington Post’un haberine göre, uydu görüntülerini analiz eden uzmanlar, İran’ın Fordo ve İsfahan’daki nükleer tesislerde olası bir saldırıya karşı önceden tedbir aldığını belirtti. İran’ın bombardımandan önce faaliyetleri durdurduğu, nükleer malzemeleri tahliye ettiği ve tünel girişlerini sızmaları önlemek için toprakla kapattığı tahmin ediliyor.

Hamile kadınlara hastalık bulaştıran parazit tehlikesi: ‘Yemeğe hazır’ marul yapraklarında tespit edildi

Avrupa’da yapılan yeni bir araştırma, “yemeğe hazır” olarak satılan paketlenmiş marullarda hamile kadınlar için risk oluşturabilecek tehlikeli bir parazitin izine rastladı. Tespit edilen Toxoplasma gondii, toksoplazmoz hastalığına yol açabiliyor.

İran’dan geri adım: ‘Uranyum zenginleştirmeye gelecek limitleri görüşmeye hazırız’

İran, uranyum zenginleştirmeye sınırlama getirilmesini tartışmaya açık olduğunu duyurdu. Tahran, İsrail saldırıları devam ederken ABD ile görüşmeyi reddediyor ve E3 ülkelerinin önerilerini bekliyor.

Cemil Tugay’dan ‘CHP kurultayı davası’ açıklaması: ‘Süreç partimizi yıpratmaya yönelik’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP’nin 4-5 Kasım 2023’teki 38’inci Olağan Kurultayı’nda usulsüzlük iddiasıyla haklarında açılan davayı değerlendirirken, “Hiçbir yanlış içinde olmamamıza rağmen suçlanıyoruz. Bu süreç CHP’yi yıpratmaya yönelik” dedi.

Saraçhane eylemlerine katılan gençler yeniden hakim karşısında

Saraçhane eylemlerine katılan gençler bugün saat 10.00’da hakim karşısına çıkacak.