İki ay boyunca yataktan çıkmayacak çalışan arıyorlar

NASA Deneyinde 60 Gün Boyunca Yatakta Kalmak!

NASA (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Almanya’da mikro yerçekiminin astronotlar üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla 60 gün boyunca yatakta kalacak deney katılımcılarını arıyor. Katılımcılar bu süre boyunca yataktan kalkamayacak, yemeklerini, içeceklerini ve hatta tuvalet ihtiyaçlarını yatakta karşılayacak.

“OTURMAYA İZİN VERİLMİYOR”

Bu deney, NASA’nın uzun süreli uzay yolculuklarının astronotlar üzerindeki etkilerini incelemek için tasarladığı bir proje. Katılımcılar, başları sabit bir açıda aşağı eğik şekilde yatacaklar. Deney süresince bilgisayar kullanabilecek, yemek yiyebilecek ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Ayrıca, ayaklarıyla video oyunları oynama imkanına da sahip olacaklar. NASA’daki insan araştırma programından Dina Fine Maron, deneyin uzay yolculuğunu simüle ettiğini belirterek, katılımcıların başlarının yatağın başlığına doğru kaydığı eğimli bir pozisyonda yatıp hiçbir şey için -hapşırmak dahil- oturmalarına izin verilmediğini söyledi.

“SÜPER EĞLENCELİ”

Daha önce benzer bir deneyde yer alan gönüllü denek Andreas Joshi, deney sürecini ‘süper eğlenceli’ ve ‘güçlendirici’ olarak nitelendirdi. Joshi, deney boyunca yaşadığı zorlukları anlatarak, vücudun yerçekimine tekrar alışması gerektiğini ve oturmanın yürümekten daha zor olduğunu belirtti.

“MARS’A YOLCULUĞU SİMÜLE EDİYOR”

Nöromüsküler nörolog Seward Rutkove, deneyin oldukça rahatsız edici olduğunu ve Mars’a altı ay süren bir yolculuğu simüle ettiğini söyledi. NASA, bu tür deneylerle elde edilen verileri Ay ve Mars’a planlanan uzun süreli yolculuklarda astronotların sağlığını korumak için kullanmayı hedefliyor. 2028’e kadar üç düzine gönüllü grubuyla benzer testlerin yapılması planlanıyor.

Related Posts

ABD, Suriye’ye yönelik yaptırımları sonlandırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere, Suriye’ye yönelik yaptırımları sonlandıran bir başkanlık kararnamesi imzaladı

Haziran ayının son anket sonuçları belli oldu

ALF Araştırma, “Türkiye’nin Seçmen Panoroması, Haziran 2025” araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Destici’den ‘CHP kurultay davası’ yorumu: Sonucu etkileyecek bir karar olacağını düşünmüyorum

Destici’den ‘CHP kurultay davası’ yorumu: Sonucu etkileyecek bir karar olacağını düşünmüyorum

Ukrayna: Rus ordusu, 61 füze ve 477 İHA ile saldırı düzenledi

Ukrayna: Rus ordusu, 61 füze ve 477 İHA ile saldırı düzenledi

Gazeteci İrfan Değirmenci gözaltına alındı

Gazeteci İrfan Değirmenci İstanbul’da gözaltına alındı

DEVA Partisinde istifa krizi

Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, DEVA Partisi’nden istifa etti