Dünyada bir ilk: Neuralink hastası beyin implantıyla ilk kez YouTube videosu hazırladı

ALS Hastası Brad Smith, Neuralink İmplantı ile Dünya Genelinde Bir İlk

ALS yani Amiyotrofik Lateral Skleroz hastalığına sahip olan Brad Smith, Neuralink implantı takılan dünyadaki üçüncü ve hastalık teşhisi konulmuş ilk kişi olarak tarihe geçti.

Geçtiğimiz hafta YouTube’da yayınladığı videoda, implantın günlük yaşamında nasıl çalıştığını detaylı bir şekilde anlatan Smith, teknolojinin etkileyici gücünü gözler önüne serdi.

Smith’in beyninin motor korteksine yerleştirilen implant, yaklaşık beş madeni para büyüklüğünde ve binin üzerinde elektrot içeriyor. Bu sistem sayesinde, düşünceleriyle bilgisayar faresini kontrol etmeyi başaran Smith, deneyimlerini paylaşarak dikkatleri üzerine çekti.

Kendi Sesinden Anlatım

Smith’in konuşma yetisinin kaybolmadan önce kaydedilmiş sesleri, yapay zekâ yardımıyla analiz edilerek sentetik bir ses oluşturuldu. Böylece, Smith’in kendi sesiyle anlatılan videoda etkileyici bir izlenim oluşturuldu.

Neuralink ekibi üyesi Elon Musk, Smith’in evine yaptığı ziyaret sırasında görüntülü olarak bağlanarak, “Umarım bu, senin ve ailen için bir dönüm noktası olur” sözleriyle Smith’e moral verdi.

Smith, göz takip sistemiyle iletişim kurduğunu ancak bu teknolojinin sadece karanlık ortamlarda işe yaradığını belirterek, Neuralink sayesinde artık dışarıda da iletişim kurabilmenin mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Çocuklarıyla Oyun Keyfi

Çip sayesinde çocuklarıyla video oyunları oynayabilen Smith, “Mario Kart” keyfini yaşarken çekilen görüntüleriyle de dikkatleri üzerine çekti. Uzun bir sürecin sonucunda elde edilen başarıyı, duygusal anlarla karşılayan Smith, gelecekte daha büyük amaçlar için çalışmanın heyecanını yaşıyor.

İnsan Deneyleri 2024’te Başladı

Neuralink, 2024 yılı Ocak ayında ilk insan implantını gerçekleştirdi. Şirketin ilk insan deneyi olan felçli Noland Arbaugh, implantın hayatında yarattığı bağımsızlık ve sosyal bağlantı imkanından memnuniyetini dile getirmişti.

Related Posts

Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Trump’ın tarifeleri, ABD müttefiklerini Çin’e yönlendirdi

Asya’nın önde gelen ekonomileri, bölgesel mali krizlere hızla müdahale edebilmek için ortak bir kredi mekanizması kuruyor. Çin’in öncülüğündeki bu adım, ABD ile yaşanan ticaret gerilimlerinin gölgesinde Japonya ve Güney Kore’yi de yeni bir işbirliğine itti.

ABD, ülkelerine dönmek isteyen göçmenlere bin dolar verecek

ABD, ülkelerine dönmek isteyen göçmenlere bin dolar verecek

Yargıtay’dan Pınar Gültekin Kararı! Canavarca hisler yokmuş

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in 2020 yılında vahşice öldürülmesine ilişkin davada yeni bir yargı süreci gelişmesi yaşandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin kararın bozulmasına yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itirazı reddetti. Kararda sanığın eylemini canavarca hisle gerçekleştirmediği ve sanık hakkında asgari oranda haksız tahrik hükümlerinin uygulanmadığı yönünde görüş bildirdi.

Sırrı Süreyya Önder’in adı Diyarbakır’da bir caddeye verilecek

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in isminin, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki bir caddeye verilmesi planlanıyor.

Putin’den nükleer cevabı: Ukrayna’da kullanacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da nükleer silah kullanıp kullanmayacağına ilişkin tartışmalara şimdilik noktayı koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir