‘Doyan kalksın’ dedi 26 milyonluk vurgun yaptı: Borsa vurgununda çarpıcı detaylar

Borsa İstanbul’da Hisse Senedi Manipülasyonu: Suç Örgütüne İddianame

Borsa İstanbul’da işlem gören bir doğal gaz firmasının hisse fiyatlarında olağanüstü hareketlilik yaratarak toplamda 26 milyon 331 bin 631 lira haksız kazanç sağladıkları belirlenen bir suç örgütüne yönelik hazırlanan iddianame, Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ihbarcı olarak yer aldı. SPK’nın 2024 yılı sonunda yaptığı şikayet üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, sosyal medya üzerinden yatırımcıları yanıltıcı paylaşımlarla yönlendiren örgüt lideri Hasan Meşe ve 16 sanık hakkında dava açıldı.

İddianameye göre, Borsa İstanbul’da 11 Haziran 2021’de işlem görmeye başlayan bir doğalgaz firmasına ait paylarda, 27 Temmuz–5 Kasım 2021 arasında olağandışı fiyat hareketleri tespit edildi. Bu süreçte, Hasan Meşe’nin kişisel sosyal medya hesabı ve “Hayalleri olan uyumaz” isimli Telegram kanalı üzerinden yatırımcılara yanıltıcı beyanlarla tavsiyelerde bulunduğu ifade edildi.

Sanıkların, “hisse yükselecek” algısı oluşturarak yatırımcıları manipüle ettiği, ardından yoğun alım-satım işlemleriyle hisse değerini etkilediği belirtildi. Toplamda 10 milyon 932 bin alım ve 10 milyon 275 bin satış işlemi gerçekleştirilirken, 310 milyon liralık işlem hacmi yaratıldı.

İddianamede, 25 Ekim sonrası sanıkların satış yönlü pozisyon aldıkları ve 28 Ekim’den itibaren hisse fiyatında yüzde 38’lik düşüş yaşandığı kaydedildi. Bu süreçte örgüt, satış yapmamaya yönelik sosyal medya mesajları atmasına rağmen yoğun satış gerçekleştirdi.

Suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen Hasan Meşe, ifadesinde herhangi bir örgüt bağlantısı olmadığını ve yalnızca kendi tahminlerine dayalı paylaşımlar yaptığını savundu. “Hisse çok yükselince ‘Doyan kalksın’ diye tweet attım” diyen Meşe, yönlendirme ya da talimat verdiğini reddetti.

Tutuksuz sanıklardan biri olan Mahmut Nevfel Elgün ise Meşe’nin yönlendirmeleriyle hareket ettiğini ve örgüte bilerek katılmadığını belirterek pişmanlığını dile getirdi.

İddianamede Meşe hakkında, “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” suçlarından 7 ila 13 yıl arası hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası talep edildi. Diğer 15 sanık için de benzer suçlamalarla 5 ila 9 yıl arası hapis istenirken, bir sanığın yalnızca kanuna muhalefetten 3 ila 5 yıl hapsi istendi.

Sanıkların yargılanmalarına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Related Posts

Asgari ücretlinin 3 maaşı faturaya gidiyor

Enerjiden internete her türlü hizmete zam gelirken, vatandaş da faturaları ve kirasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

BTK’dan eSIM sağlayıcılarına erişim engeli

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), farklı eSIM hizmet sağlayıcılarına erişim engeli getirdi.

TBMM’den geçen yasa değişikliğiyle, turizm işçileri 10 gün çalışmadan izin kullanamayacak

Meclis’ten geçen yeni düzenlemeye göre turizm sektöründe çalışan işçiler 10 gün çalışıp 11’inci gün tatil yapacak.

Bakan Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi

xTicaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi.

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Rekabet Kurumu soruşturmayı tamamladı: OPET’e 131 milyon TL ceza kesildi

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.