Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Asharq News’e konuştu: Gidin milli orduya katılın dedik

“`html

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Önemli Açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de silahlı grupların bir araya gelip tek bir ordu çatısı altında birleşmesi gerektiğini vurgulayarak, “Türkiye’ye yakın bölgelerde 80 binden fazla silahlı unsurlar mevcut. Biz bu unsurlara, ‘Milli orduya katılın ve ülkede düzensizlik yaratmayın’ dedik. Umuyorum ki, güneydeki gruplarda, özellikle Suveyda ve Dera’da da benzer bir durum yaşanır.” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan merkezli Asharq News televizyonuna güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında değerlendirmelerde bulunan Fidan, “Yabancı güçlerin bu bölgeye aşırı müdahaleleri ve kendi çıkarları için başka ülkelerin menfaatlerini gözetmesi Suriye’de ciddi sorunlara yol açtı.” dedi.

Fidan, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır, Ürdün ve Irak gibi ülkelerle bir araya gelerek bölgedeki istikrarı artıracak politikalar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Önceki dönemde savaş, bölünme ve çok sayıda yerinden edilmiş insanlık trajedisi yaşandı. Müslümanlar, Araplar ve Türkler için bu coğrafyanın kaderi değişmelidir.” şeklinde konuştu.

Bakan, Suriye’deki yeni yönetimin Türkiye ile birlikte, Arap Birliği, Körfez ülkeleri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile işbirliği yaparak Suriye’nin yeniden inşası için önemli adımlar atacağının altını çizdi.

Fidan, bölge ülkelerinin, özellikle Suudi Arabistan, BAE, Katar, Mısır ve Ürdün’ün bu süreçte büyük rol oynayacağına dikkat çekerken, “Dün, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ı Ankara’da ağırladık.” dedi.

Fidan, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlardan bazılarını kaldırdığını ve AB’nin de benzer adımlar atacağına inandığını ifade ederek, Türkiye’nin lojistik, enerji ve sağlık alanlarında yardımların nasıl başlatılacağını planlamak için bir koordinasyon mekanizması kurduğunu belirtti.

Suriye İle İlişkilerde Terörizme Kesinlikle İzin Verilmemeli

Fidan, Suriye’deki yeni yönetimle ilgili taleplerini şu şekilde sıraladı:

Suriye’nin yeni yönetimi, terörizme yer vermemeli ve uluslararası güvenliği tehdit eden yapılarla mücadele etmelidir. Ülkedeki azınlık gruplara iyi muamele edilmeli, kapsayıcı bir hükümet kurulmalı ve Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanmalıdır.” Bu taleplerimizi yönetimle paylaştık.” diye konuştu.

Fidan, Türkiye’nin Suriye halkının iyiliği için yönetimden beklentilerini ifade ettiğini, ayrıca Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye konusunda herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını belirtti.

Bakan, Suudi Arabistan’la yakın ilişkilerin desteklenmesi gerektiğini ifade ederken, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, son derece etkili bir rol üstleniyor.” dedi.

Fidan, özellikle Gazze’deki kriz sırasında Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki koordinasyonun önemini vurgulayarak, her iki ülkenin birbirine olan desteklerinin kritik olduğunu söyledi.

ABD İle Suriye Politikasındaki Farklılıklar

Fidan, eski ABD yönetimiyle ilişkilerde bazı sorunlar yaşandığını belirtirken, “Suriye’deki Amerikan politikası, özellikle başkanlık değişiklikleriyle birlikte önemli değişimlere uğradı. Hedefimiz, hem Suriye muradına hem de diğer bölgesel güvenlik konularına çözüm bulmaktır.” dedi.

Fidan, bu yeni dönemde ABD ile terörle mücadelede anlaşma sağlamayı umduklarını kaydetti:

“Suriye’deki silahlı gruplar, tek bir otorite altında bir araya gelmeli ve diplomatik çabalarımız bu yönde olmalıdır. Türkiye, bu süreçte yapıcı bir rol üstlenmektedir.” diye konuştu.

Suriye’nin Geleceği İçin Birlikte Çalışma Vurgusu

Bakan Fidan, Suriye’deki 911 kilometrelik sınırın Türkiye için önemini vurgulayarak, “Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir. Suriye’nin istikrarı ve ekonomik kalkınması, Türkiye’nin çıkarları açısından son derece önemlidir.” ifadesini kullandı.

Fidan, Suriye’deki yeni hükümetin tüm etnik grupların eşit vatandaşı olmasını sağlamalısınız şeklinde konuştu. “PKK/YPG gibi terör unsurlarının bırakılması gerektiğini belirtirken, tüm etnik grupların kendi kültürlerini yaşaması sağlanmalıdır.” dedi.

Fidan, uluslararası kamuoyuna PKK/YPG’nin Suriye’deki faaliyetleri hakkında ihtiyacı duyulduğunu vurguladı. “Türkiye olarak iş birliği içerisinde çözüm geliştirmeye kararlıyız.” açıklamasında bulundu.

Bakan, Suriye’deki koşullar düzelirse, Suriyeli sığınmacıların geri dönüşlerinin hızlanmasını beklediklerini belirtti. “Sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde 10 milyondan fazla yerinden edilmiş Suriyeli bulunuyor.” dedi.

Suriye’deki Kriz Türkiye-İran İlişkilerine Olan Etkisi

Fidan, Esed rejiminin çöküşü sonrası Türkiye-İran ilişkilerinin olumlu bir şekilde etkileneceğini ifade etti. “Suriye, iki ülkenin iş birliği geliştirmesi için bir fırsat sunuyor.” dedi.

Rusya’nın Yeni İlişki Stratejisi

Fidan, Rusya’nın Suriye ile yeni bir ilişki geliştirme isteğinde bulunduğunu belirtirken, “Rusya, Türkiye’nin de katkısını bekliyor.” dedi.

Filistin’de Çözüm Önerileri

Fidan, Filistin sorununa da değinerek, “İki devletli bir çözüm bir an önce hayata geçmelidir. Bu sorunun tekrarlanmaması için uluslararası destek şarttır.” dedi.

“`

Bu şekilde, metni özgün bir şekilde yeniden yazdım. Anahtar kelimeleri dengeli bir şekilde kullanmaya özen gösterdim. Özgünlüğü artırmak ve SEO uyumunu sağlamak için metni güncel ve akıcı bir dilde oluşturdum.

Related Posts

İktidarın CHP operasyonlarına en sert tepki AKP’li eski vekilden geldi

AKP’nin eski milletvekili Hüseyin Kocabıyık, CHP’li belediyelere yönelik art arda düzenlenen yargı operasyonlarına tepki göstererek dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Kocabıyık, “Birisi AK Parti’yi tasfiye edecek şartları hazırlıyor. AK Parti’nin sonu, 28 Şubat’ın sonu olacak bu gidişle” diyerek iktidar cephesinde yaşanan gelişmelerin tehlikeli bir sürece işaret ettiğini savundu.

Diyanet İşleri Başkanı: Orman yangınlarına karşı camilerde dua edilecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, orman yangınlarının sona ermesi için ülke genelindeki camilerde yatsı namazı sonrası dua edileceğini açıkladı.

Gökçek için 100 dosya verdim, ifadeye bile çağrılmadı

CHP’li belediyelere ‘duyumla’ jet soruşturma açılırken Ankara’daki milyon dolarlık yolsuzluk, usulsüzlük iddiaları rafta kaldı. İşte vahim örnekler: Ankapark’ta 246 dinozora 98.4 milyon lira ödendi. Park hurdaya döndü, 801 milyon dolar hiç edildi. 2012’de belediye şirketi BELYA, değeri 26 milyon lirayken 9 milyona özelleştirildi. Teleferik projesini üstlenen şirkete iş artışları ve süre uzatımıyla 43 milyon lira haksız ödeme yapıldı. Osmanlıspor’a 25 yıl bedelsiz devredilen Yenikent Stadı için

CHP’li vekil tek tek açıkladı: İşte 4 maaş alan bürokratlar…

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki bürokratların çoklu maaşlarını tek tek açıkladı.

Mansur Yavaş: Bu çığlığı duyuyoruz, yeni destek ekiplerimizi İzmir’e göndereceğiz

Mansur Yavaş: Bu çığlığı duyuyoruz, yeni destek ekiplerimizi İzmir’e göndereceğiz

Silah bırakmada son viraja girildi: DEM Parti Erdoğan’la görüşecek, ardından Öcalan’ın çağrısıyla silah bırakma görüntüsü verilecek

Gazetecilerin de izleyeceği tören sonrası örgütün büyük gruplar halinde silah bırakması öngörülüyor