Bektaşi Dedebabası Haydar Ercan’dan açıklama: ‘Gözcü Baba’da yapılanlar kabul edilemez’

Gözcü Baba Camii Külliyesi ve Kur’an Kursu Projesine Bektaşilerden Tepki

İstanbul’da bulunan tarihi Bektaşi Dergahı olan Gözcü Baba Dergahı arazisinde gerçekleştirilen “Gözcü Baba Camii Külliyesi ve Kur’an Kursu” projesine Bektaşi topluluğundan tepki geldi. Bektaşilerin Dedebabası Haydar Ercan, projenin durdurulmasını talep etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na on yıl süreyle kiralanan Gözcü Baba Dergahı’nın devri ve yeni yapılan çalışmalardan rahatsızlık duyan Alevi-Bektaşi inancına mensup insanlar ile kurumlarının ortak sesi olan Haydar Ercan Dedebaba, yazılı bir açıklama yaparak şunları belirtti:

“Gözcü Baba Haziresi çevresinde gerçekleştirilen proje çalışmalarını yakından takip ediyoruz ve endişe duyuyoruz. Alevilik-Bektaşilik binlerce yıldır bu topraklarda yaşamış olan köklü bir inanç sistemidir. Bu inanç, bizim öz değerimizdir. Alevi-Bektaşi inancına ait değerleri korumak ve yaşatmak sadece bu inancı benimseyen kişilerin değil, tüm vatandaşların ve devletin de sorumluluğudur. Gözcü Baba, Sancaktar Baba, Mehmet Ali Hilmi Dedebaba gibi Bektaşi erenlerinin kabirlerinin bulunduğu alan, önemli bir tarihi ve kültürel merkezdir.

Alevi-Bektaşi inanç grubu ve diğer kurumlar, söz konusu alanın devri ve yeni yapılan çalışmalardan dolayı derinden rahatsızdır. Toplumsal birliğin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulan bu dönemde, Alevi-Bektaşi inancına saygı duymadan gerçekleştirilen projeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Bu nedenle, inanç merkezi olarak tanımlanan alanda gerçekleştirilen yapılaşmaya onay vermediğimizi yetkililere ve halkımıza duyuruyoruz. Bu tür yeniden yapılanma çalışmalarının, inanç ve kültürel değerler temel alınarak incelenmesi ve hızlı bir şekilde vazgeçilmesi gerekmektedir. Bektaşi topluluğu olarak, eski haline dönmesini umut ederek dualarımızı sunuyoruz.”

Related Posts

Devlet Bahçeli ‘100 olsun’ demişti! O öneriye AKP’den ret geldi

Kürt sorununun çözümüne yönelik süreç kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin kurulmasını istediği komisyonun 100 kişiden oluşması önerisi, çalışmaların sağlıklı yürümeyeceği gerekçesiyle hem AKP hem muhalefet partileri tarafından kabul görmedi. İşte AKP’nin ve diğer partilerin komisyon önerisi…

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Meta’dan ‘süper zeka’ hamlesi: Yeni birim kuruldu

Meta, insanlar kadar akıllı bir yapay zeka (AI) sistemi geliştirmek amacıyla yeni bir birim kurduğunu duyurdu. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, şirket içi gönderdiği bir notta, bu yeni birimin adının Meta Superintelligence Labs (MSL) olacağını belirtti.

Erdoğan’dan Leman açıklaması: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur; Resulullah efendimize küstahlık edenler hesabını hukuk önünde verecek!

Erdoğan’dan Leman açıklaması: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur; Resulullah efendimize küstahlık edenler hesabını hukuk önünde verecek!

Son Dakika… Mansur Yavaş’tan ‘LeMan’ açıklaması: ‘Milyonlarca insanımızın kalbini kırmıştır’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Hz. Muhammed ve Hz. Musa’yı karikatürde tasvir ettiği iddia edilen, dün gece de gericilerin saldırısına uğrayan LeMan Dergisi’ne ilişkin açıklamada bulundu. Yavaş, “İfade özgürlüğü, nefretin ya da ayrıştırmanın aracı haline getirilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Elon Musk’ın gözü Trump’ın tahtında mı? Eski dostlar can düşmanı oldu

Trump ile Musk arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Musk’ın desteklenen yasa tasarısına yönelik sert çıkışı, Trump’tan doğrudan hedef alan bir yanıtla karşılık buldu. Yeni parti çağrısı, siyasi tehditler ve DOGE üzerinden yürüyen restleşme, iki milyarderin artık karşı cephelerde olduğunu açıkça ortaya koyuyor.