Bayram alışverişinde ‘fırsat’ indirimlerine dikkat! Uzmanlar ‘Tuzağa düşmeyin’ diyerek uyardı

Kurban Bayramında Alışverişte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kurban Bayramı süresince alışveriş mekanlarında ve online platformlarda, birçok ürün “fırsat” ve “indirim” kampanyalarıyla satışa sunulmaktadır. Ancak tüketicilerin bu kampanyalara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ergün Kılıç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bayram alışverişi yapacak olan tüketicilerin, maddi ve manevi zararlarla karşılaşmamaları için belirli noktalara özen göstermeleri gerektiğini belirtti.

Bayram dönemindeki artan talebin dolandırıcılara fırsat yaratabileceğine dikkat çeken Kılıç, tatil rezervasyonlarının güvenilir seyahat acenteleri veya platformlar aracılığıyla yapılması gerektiğini vurguladı.

Kılıç, fiyat ve hizmet detaylarının yazılı olarak alınmasının önemine vurgu yaparak, “Sözleşme yapmadan ödeme yapılmamalı. Bayram alışverişinde son dakika fırsatlarına dikkat edilmeli, sahte internet siteleri ve sosyal medya dolandırıcılıklarına karşı tedbirli olunmalıdır. Paket turlarda, otel ve ulaşım hizmetlerine ilişkin broşür istenmeli ve cayma hakkı ile iade koşulları mutlaka öğrenilmelidir” dedi.

”GÜVENİLİR VE TİCARİ SİCİLİ OLAN SATICILARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI”

Bayramda hediye, giyim, kozmetik ve teknolojik ürün satın alımlarının arttığını belirten Kılıç, tüketicilerin alışveriş öncesi fiyat araştırması yapmaları ve ürünlerin garanti belgesi, iade ve değişim koşulları hakkında bilgi edinmelerinin faydalı olacağını dile getirdi.

Kılıç, hediye alırken değişim kartı talep etmenin önemini vurgulayarak, “İndirimleri değerlendirirken gerçek indirim ile yanıltıcı etiket değişimlerini ayırt etmek önemlidir. Etiket ile kasa fiyatı farklıysa, tüketici lehine olan fiyat geçerlidir. Sorun yaşandığında il ticaret müdürlüklerine başvurulabilir. Sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerde tanınmış, güvenilir ve ticari sicili olan satıcılardan alışveriş yapılmalı, ödeme belgelendirilebilmelidir” şeklinde konuştu.

”ALINAN KURBANLIKLA İLGİLİ YAZILI BELGE İSTEMEYİ UNUTMAYIN”

Tüketicilerin kurbanlık alırken bazı hususlara dikkat etmesinin önemine değinen Kılıç, seçim yaparken sadece fiyat ve dış görünüşe değil, hayvanın küpe numarası, sağlık raporu ve sevk belgesi gibi belgelere de önem vermeleri gerektiğini belirtti.

Kılıç, alınan kurbanlıkla ilgili yazılı belge istenmesi gerektiğini ve olası sorunlarda fiş veya fatura gibi belgelerle yasal başvuruda bulunulabileceğini hatırlatarak, “Dini kriterlere uygunluğu da göz önünde bulundurmalı. Alışverişler resmi satış noktalarından belediye ve il/ilçe tarım müdürlüklerince denetlenen yerlerden yapılmalıdır” dedi.

Kılıç, Tüketici Hakları Derneği olarak her zaman yerel esnafı desteklediklerini belirterek, “Bu, mahalle ekonomisine katkı sağlar ve sosyal dayanışmayı güçlendirir. Aynı zamanda yerel esnaf, olası sorunlarda ulaşılabilirliği açısından avantajlıdır. Bayramdan önce bazı ürünlerde keyfi fiyat artışları olduğunu gözlemliyoruz. Bu durumlarla karşılaşıldığında, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi Sistemi ya da ALO 175 Tüketici Danışma Hattı üzerinden şikayette bulunulmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

Related Posts

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

Kriptoyu artık bankalar saklayacak: 7 banka SPK’ya başvurdu

Temmuz 2025 zamlı maaşlar hesaplara ne zaman geçecek? İşte memur ve memur emeklisi fark ödeme tarihi

Temmuz 2025 memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılan yüzde 15.57’lik zam sonrası gözler maaş farkı ödemelerinde. 15 Temmuz’da işleyen yeni maaşlarla birlikte, ayın ilk 14 günü için oluşan farkların ne zaman hesaplara geçeceği merak ediliyor. İşte zamlı maaş ve ödeme detayları…

Şehit yakınları ve gazilere evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) işbirliğiyle, şehit yakınları ve gazilerin evsel doğal gaz tüketiminde yüzde 50 indirim sağlandığını bildirdi.

Kuşadası’na 4 kruvaziyerle 6 bin 298 turist geldi

Kruvaziyer turizminin önemli noktalarından Aydın’ın Kuşadası ilçesi, 4 kruvaziyerle 6 bin 298 turisti ağırladı.

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Türkiye, deniz ticaret filosuyla dünyada ilk 10 hedefine ilerliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk denizcisinin ve denizciliğinin başarısına güvendiklerini belirterek, “Türk sahipli deniz ticaret filomuz dünyada ilk 10’da yer alma hedefine yaklaşıyor.” dedi.