İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi açıklandı

Türkiye İmalat PMI Nisan Ayında 50,8’e Düştü

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Martta 51,5’lik seviyesinden hafif bir düşüşle nisanda 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğilimi, nisan verisinin son 5 ayın en düşük ivmesine işaret ediyor.

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olarak üretim nisanda yeniden düşüş gösterirken, ABD’de ise üretim genişlemeye devam etti. Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite ise nisan ayında yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azaldı. İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya ise ekonomik aktivitesini üçüncü kez artırdı.

Orta Doğu’da PMI verileri Suudi Arabistan’da en hızlı büyümeyi gösterirken, Kanada ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşadı.

Almanya’da Üretim Yeniden Düştü

Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olan üretim, mart ayında son 10 ayın ilk artışını kaydettikten sonra nisanda yeniden düştü. ABD’de ise üretim ikinci çeyrekte genişlemeye devam etti.

İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’nın ekonomik aktivitesi üç aydır artmaya devam ediyor. Orta Doğu’da Suudi Arabistan ekonomik aktivitede en hızlı büyümeyi yaşarken, Kanada en büyük düşüşü gösterdi.

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin Türk imalat sanayi ihracatçılarını zorladığını belirtirken, nisanda talep ikliminde görülen hafif iyileşmenin umut verici olduğunu vurguladı.

Harker, gelecekte küresel ticaretteki aksamaların Türk ihracatçılarının performansını etkileyebileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Boş şeylerle tıka basa dolu!

Hepimizin elinin altındaki dijital belleklerin belli bir kapasitesi var, o kapasitenin izin verdiği ölçüde veri depolayabiliyorlar. İnsan belleği de bundan farklı değil; bizim de belleklerimizin bir sınırı, bir dolma noktası var. Saklamaya değer şeyleri belleğimize kabul etmek, değmeyenleri geri çevirmek bu yüzden önemli. Aksi halde önemsiz şeyler önemlilere ayırmamız gereken yerleri dolduruyor ve belki de hayati bilgilerden, tecrübelerden, hatıralardan mahrum bırakıyor. Bir önceki günümüzün seyrini

ABD’den enflasyon beklentisi açıklaması

ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Nisan 2025 dönemine ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi’nin sonuçlarını yayımladı. Yaklaşık 1300 hanehalkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan …

Borsa günü yükselişle tamamladı

Borsa günü yükselişle tamamladı

Kripto para piyasası yükselişe geçti: Bitcoin ne kadar?

Bitcoin’in fiyatı, ABD ve Çin arasında başlaması beklenen ticaret görüşmelerinin etkisiyle 7 Şubat’tan bu yana ilk kez 100 bin doları aştı. Kripto para piyasasının toplam değeri 3 trilyon 110 milyar dolara yükselirken, Ethereum da yaklaşık yüzde 11 değer kazandı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi gümrük vergileriyle sarsıldı

Dünyanın en fazla satış yapan otomobil üreticisi Toyota, 2025-2026 mali yılı için kâr tahminini yüzde 21 düşürdü. Şirketin bu kararı, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinin etkisinin artması ve Japon yeni’nin değer kazanmasıyla birlikte geldi.

TÜRK-İŞ Başkanı’ndan Şimşek’e tepki: ‘Onun dünyası başka’

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bugüne kadar işçilerle ilgili müspet hiçbir şey yaptığını görmediğini söyleyerek, “Çünkü onun dünyası başka, biz çalışanların dünyası başka. O, dar çerçeveden tabloya bakıyor. Bazı memur sendikaları da işçiyi öyle görüyor ki, sanki biz marabayız. Biz, lağımından çöpüne kadar, ekmeğinden savunma sanayisine kadar, yerin altına kadar çalışıyoruz” ifadelerini kullan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir