Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Türk Vatandaşları için Schengen Vizesi İçin Kapasite Artırma Çağrısı

Schegen Vizesi Sorunları

Schegen vizesi alma sürecinde yaşanan zorluklar devam ederken, Avrupa Parlamentosu, üye ülkelere “kapasite artırma” çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle yapılan ikili görüşmelerin vize sorununu çözmeye yönelik olumlu etkisi henüz hissedilmedi.

AB Komisyonu’nun yıllık ülke raporunu temel alarak hazırlanan Türkiye Raporu’nda, Schengen vizesi başvurularındaki artış ve sistemin kötüye kullanılması endişesi ele alındı.

Schegen Vizesi İstatistikleri

Verilere göre, 2022’de Türkiye’den Schengen vizesi için 778 bin 409 başvuru yapıldı ve bunlardan 645 bin 842 başvuruya olumlu yanıt verildi. Ret oranı %15.7 olarak açıklandı.

Geçtiğimiz yıla göre, 2023’te Türkiye’den yapılan vize başvuru sayısında artış yaşandı ve 1 milyon 55 bin 885 başvuru gerçekleşti. Bu başvurulardan 867 bin 646’sına olumlu yanıt verilirken, ret oranı %16.1 olarak belirtildi.

AB’den Türkiye’ye İltica Başvuruları

BBC Türkçe’ye konuşan bir AB yetkilisi, 2023’te Schengen vizesi alarak yasal yollarla giriş yaptıktan sonra iltica başvurusunda bulunan 103 bin Türk vatandaşı olduğunu açıkladı. Ayrıca, Schengen Bölgesi’ne giriş çıkış yapmayan Türk vatandaşlarının sayısının önemli olduğu vurgulandı.

  • AB Sığınma Kurallarındaki Sertleşme

Schegen vizesi konusundaki sıkıntılar medyada geniş yer bulurken, bazı ülkelerin Türk vatandaşlarına vize uygulamaları tartışma konusu oldu. Ancak AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, Schengen konsolosluklarının rekor sayıda vize başvurusunu işleme aldığı belirtildi.

Vize Muafiyeti ve Beklentiler

Avrupa Parlamentosu, vize kolaylığı tedbirlerini destekleyerek özellikle ticari ve eğitim alanlarındaki faaliyetlere odaklanmayı amaçlıyor. Ancak, vize muafiyeti konusunda Türkiye’den ilerleme kaydedilmediği ve belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

  • Vize Muafiyeti için Gereken Kriterler

Türkiye’nin vize muafiyeti için yerine getirmesi gereken 72 kriterden son altı kriter henüz karşılanmadı. Bunlar arasında terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması, Europol ile işbirliği anlaşması imzalanması gibi konular yer alıyor.

Demokratik İlkeler

Belgede, Türkiye ile AB arasındaki demokratik ilkelerin tartışılmasının önemine vurgu yapılırken, katılım sürecinde sabırlı olunması gerektiği ve ilerleme kaydedilmesi gerektiği belirtiliyor.

Related Posts

Dünyada bir ilk: Neuralink hastası beyin implantıyla ilk kez YouTube videosu hazırladı

ABD merkezli teknoloji şirketi Neuralink’in beyin çipi, konuşma yetisini kaybetmiş bir hastanın kendi sesiyle YouTube videosu hazırlamasını sağladı. Elon Musk’ın kurucusu olduğu şirketin implantını kullanan ALS hastası Brad Smith, videoyu yalnızca beyin sinyalleriyle düzenledi ve seslendirdi.

Trump’ın tarifeleri, ABD müttefiklerini Çin’e yönlendirdi

Asya’nın önde gelen ekonomileri, bölgesel mali krizlere hızla müdahale edebilmek için ortak bir kredi mekanizması kuruyor. Çin’in öncülüğündeki bu adım, ABD ile yaşanan ticaret gerilimlerinin gölgesinde Japonya ve Güney Kore’yi de yeni bir işbirliğine itti.

ABD, ülkelerine dönmek isteyen göçmenlere bin dolar verecek

ABD, ülkelerine dönmek isteyen göçmenlere bin dolar verecek

Yargıtay’dan Pınar Gültekin Kararı! Canavarca hisler yokmuş

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in 2020 yılında vahşice öldürülmesine ilişkin davada yeni bir yargı süreci gelişmesi yaşandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin kararın bozulmasına yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itirazı reddetti. Kararda sanığın eylemini canavarca hisle gerçekleştirmediği ve sanık hakkında asgari oranda haksız tahrik hükümlerinin uygulanmadığı yönünde görüş bildirdi.

Sırrı Süreyya Önder’in adı Diyarbakır’da bir caddeye verilecek

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in isminin, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki bir caddeye verilmesi planlanıyor.

Putin’den nükleer cevabı: Ukrayna’da kullanacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da nükleer silah kullanıp kullanmayacağına ilişkin tartışmalara şimdilik noktayı koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir