Trump’ın tarifeleri, ABD müttefiklerini Çin’e yönlendirdi

Japonya, Çin ve Güney Kore, Yeni Kredi Mekanizması Kuruyor

Japonya, Çin, Güney Kore ve Güneydoğu Asya Ulusları Birliği’ne (ASEAN) üye 10 ülke, bölgesel mali güvenlik ağını güçlendirmek için yeni bir kredi mekanizması kurma kararı aldı. Bu karar, ABD ile ticaretteki istikrarsızlık sebebiyle Güney Kore ve Japonya’nın Çin’e yönelmesiyle geldi.

Karar, Milano kentinde düzenlenen ASEAN Artı Üç ülkeleri maliye bakanları toplantısında alındı. Yeni sistem, bölgesel mali istikrarı korumak için oluşturulan Chiang Mai Girişimi Çok Taraflılaştırması (CMIM) adlı para takası düzenlemesi çerçevesinde kurulacak. CMIM, üye ülkelerin birbirlerinden döviz temin etmesine olanak sağlayarak, bölgesel mali istikrarı koruyor.

Yeni hızlı finansman aracı, ani şoklardan kaynaklanan kriz durumlarında koşulsuz olarak acil kaynak sunabilecek. Ülkeler, bu yeni yapının bölgesel dayanıklılığı artıracağı görüşünde. CMIM çerçevesinde toplamda 240 milyar dolarlık bir döviz rezerv havuzu bulunuyor. Japonya ve Çin bu havuza 76,8 milyar dolar, Güney Kore 38,4 milyar dolar, ASEAN ülkeleri ise toplamda 48 milyar dolar katkı sağlıyor.

CMIM kapsamında halihazırda iki araç bulunuyor. Ancak kriz çözüm ve ihtiyati hatlar olarak bilinen bu araçlar bugüne dek hiç kullanılmadı. Yeni mekanizmanın bölgesel direnci artıracağına inanılıyor ve mali istikrarın öncelikli olduğu vurgulanıyor.

Related Posts

Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu’ndan Türklere Schengen vizesi için ‘kapasite artırma’ çağrısı

Dünyada bir ilk: Neuralink hastası beyin implantıyla ilk kez YouTube videosu hazırladı

ABD merkezli teknoloji şirketi Neuralink’in beyin çipi, konuşma yetisini kaybetmiş bir hastanın kendi sesiyle YouTube videosu hazırlamasını sağladı. Elon Musk’ın kurucusu olduğu şirketin implantını kullanan ALS hastası Brad Smith, videoyu yalnızca beyin sinyalleriyle düzenledi ve seslendirdi.

ABD, ülkelerine dönmek isteyen göçmenlere bin dolar verecek

ABD, ülkelerine dönmek isteyen göçmenlere bin dolar verecek

Yargıtay’dan Pınar Gültekin Kararı! Canavarca hisler yokmuş

Muğla’da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in 2020 yılında vahşice öldürülmesine ilişkin davada yeni bir yargı süreci gelişmesi yaşandı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık Cemal Metin Avcı’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesine ilişkin kararın bozulmasına yönelik Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı itirazı reddetti. Kararda sanığın eylemini canavarca hisle gerçekleştirmediği ve sanık hakkında asgari oranda haksız tahrik hükümlerinin uygulanmadığı yönünde görüş bildirdi.

Sırrı Süreyya Önder’in adı Diyarbakır’da bir caddeye verilecek

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in isminin, Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki bir caddeye verilmesi planlanıyor.

Putin’den nükleer cevabı: Ukrayna’da kullanacak mı?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da nükleer silah kullanıp kullanmayacağına ilişkin tartışmalara şimdilik noktayı koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir