Denizin dibinde bulunan 2 bin yıllık çenenin gizemi çözüldü

Deniz Altında Bulunan 2.000 Yıllık Fosilin Sırrı Çözüldü

Penghu Kanalı’ndan yaklaşık 25 kilometre açıkta bir balıkçı tarafından 2000’li yılların başında bulunan çene kemiği, uzun süredir bilim insanlarının ilgisini çekiyordu. Adı “Penghu 1” olan bu fosilin, Homo erectus, arkaik Homo sapiens veya Denisovanlara mı ait olduğu konusunda uzun süredir süren tartışmalar son buldu.

Yapılan yeni çalışmada, bilim insanları çene kemiğinin türünü belirlemek için paleoproteomik adı verilen eski proteinleri analiz etmeye dayalı bir teknik kullandılar. Yayınlanan bulgulara göre, fosilin erkek bir bireye ait olduğu ve protein yapısının en çok Denisovanlara benzediği belirlendi.

Denisovanlar, Neandertaller ve Homo sapiens ile aynı dönemde yaşamış ancak oldukça az sayıda fosile rastlanmış bir insan türüdür. Bu bulunan fosillerin çoğu genellikle Sibirya’daki Denisova Mağarası’ndan gelirken, türü belirlenemeyen pek çok fosil için yeni analiz yöntemlerine ihtiyaç vardı.

Araştırmanın baş yazarı Frido Welker, bu yöntemin diğer insan türlerine ait fosillerin sınıflandırılmasında da kullanılabileceğini vurguladı. Welker, “Bu teknik, daha önce belirsiz olan fosiller hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacak” şeklinde konuştu.

Çalışmanın bir sınırlaması ise, Penghu 1 fosilinin yaşının kesin olarak belirlenememesidir. Fosil uzun süre su altında kaldığı için geleneksel tarihleme yöntemleri işe yaramadı. Ancak fosille birlikte bulunan hayvan kemikleri, fosilin ya 10.000-70.000 yıl öncesine veya 130.000-190.000 yıl öncesine ait olabileceğini gösteriyor. Eğer daha genç yaş aralığı doğruysa, bu fosil bilinen en genç Denisovan kalıntısı olabilir.

Bu keşif, Denisovanların yalnızca soğuk bölgelerde değil, sıcak ve nemli iklimlerde de yaşadığını göstermektedir. Araştırmacılara göre, bu durum Asya’da farklı hominin gruplarının bir arada yaşadığı Orta ile Geç Pleistosen dönemlerine ışık tutmaktadır.

Related Posts

Substack içerik üreticilerine büyük müjde

Son bir yıldır haber bülteni platformu kimliğinden çıkarak video araçlarını önemli ölçüde genişleten Substack, içerik üreticilerine yönelik yeni canlı yayın özelliklerini duyurdu. 2 Temmuz 2025 Çarşamba günü yapılan açıklamayla, yayıncıların canlı …

Bilim insanlarının izlediği bu dört asteroitin Dünya’ya çarpma olasılığı var mı?

Asteroitleri muhtemelen sadece bilimkurgu filmi izlerken veya haberlerde Dünya’ya çarpabileceği söylendiğinde düşünüyoruz. Ancak bazı kurum ve gözlemevlerinin onları sürekli izlemesinin bir nedeni var.

WhatsApp Özet kullanıma sunuldu: Mesaj kaçırmaya son!

Meta’nın yapay zeka desteği ile kullanıma sunduğu yeni özellik sohbetleri yakalamayı artık çok daha kolay bir hale getiriyor.

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

iOS 26’nın yeni pil modu tüm iPhone’larda çalışmayacak

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası Ankara’da başlıyor

Artistik Bilardo Dünya Şampiyonası, yarın Ankara’da başlayacak. Gölbaşı’ndaki tesiste yapılacak şampiyonaya 11 ülkeden 32 sporcu katılacak.

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …