Feroz Ahmad 1938’de Delhi’de dünyaya geldi. Delhi University St. Stephen College’da Hindistan Tarihi eğitimi aldıktan sonra University of London’da SOAS’ta Ortadoğu tarihi çalıştı.
1966’da yazdığı The Committee of Union and Progress in Turkish Politics, 1908-1913 teziyle University of London’da doktora derecesini elde etti.
1966-1967’de Columbia University School of International Affairs’te ders verdi ve 1967’de University of Massachusetts Tarih Bölümü’nde ders vermeye başladı. 2002’de University Research Professor ünvanıyla emekli oldu. Daha sonra Tufts University Fares Center for Eastern Mediterranean Studies’te konuk öğretim üyesi ve Fletcher School’da Diplomatik Tarih konuk profesörü olarak görev yaptı. 2005’ten itibaren Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölüm Başkanlığı görevini yürütmekteydi.
Ahmad’ın uzmanlık alanları arasında Jön Türkler, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Kemalizm, Türkiye’de çok partili siyasi sistem ve demokrasi süreci gibi konular yer alıyordu. İttihat ve Terakki, 1908-1914, Demokrasi Sürecinde Türkiye, 1946-1980, Modern Türkiye’nin Oluşumu, İttihatçılıktan Kemalizme akademisyenin en önemli eserleri sayılıyor.
Feroz Ahmad’a Türkiye Cumhurbaşkanlığı liyakat nişanı verilmişti.
ÖNE ÇIKAN ESERLERİ
Ahmad’ın Osmanlı’nın son dönemi ve modern Türkiye üzerine Türkçeye de çevrilen eserleri şunlardır:
İttihat ve Terakki (1971)
Türkiye’de Çok Partili Politikanın Açıklamalı Kronolojisi (Bilgi Yayınevi-1976 Bedia Turgay Ahmad’la Beraber)
İttihatçılıktan Kemalizme, Makaleler (1985)
Demokrasi Sürecinde Türkiye (1994)
Modern Türkiye’nin Oluşumu (1995)
Bir Kimlik Peşinde Türkiye (2006)
From Empire to Republic: Essays on the Late Ottoman Empire and Modern Turkey (2008-iki cilt)
Jön Türkler ve Osmanlı’da Milletler: Ermeniler, Rumlar, Arnavutlar, Yahudiler ve Araplar (2014)
Jön Türkler – Osmanlı İmparatorluğu’nu Kurtarma Mücadelesi 1914 – 1918 (2020)
(HABER MERKEZİ)
More Stories
DHKP-C operasyonunda gözaltına alınan eski başkanın ifadesi ortaya çıktı
Sağlık Usulsüzlüklerinde Büyük Tespit
Başkan Sekmen; “12 Mart; Türk’ün tarihinde önemli sayfa, kutlu bir zafer günüdür”