İstanbul’daki son nesil: Biz direnebildiğimiz kadar burada yaşamaya devam etmek istiyoruz
Polonezköy’de Polonya Kültürü: Kültürel Mirası Koruma Çabaları Devam Ediyor
Polonyalı Prens Adam Jerzy Czartoryski’nin teşvikiyle 19. yüzyılda kurulan köyün nüfusu, kentleşme ve Polonyalıların yurt dışına göç etmesi gibi sebeplerden dolayı azalmaya devam ediyor.
Köyde yaşayan az sayıdaki Polonya kökenli, kültürlerini muhafaza etmek ve nesillerini sürdürmek için büyük çaba sarf ediyor.
AA’nın “İstanbul’un Yüzleri” dosyasının yedinci haberinde, Polonezköy’ün “son Polonyalıları”, köyün kültürel değişimini açıkladı.
“Biz Hem Polonyalı Hem de Türk’üz Aslında”
Polonezköy’ün 5. nesil Polonyalısı olan Dilara Biskupski, birçok akrabasının köyü terk ettiğini ve çoğunun Polonya’ya yerleştiğini belirtti.
Biskupski, ailesiyle köyde yaşamaya devam etmek istediklerini ve 3 oğluyla birlikte 6. neslin son temsilcileri olduklarını vurguladı.
Köyde çok kültürlü bir yaşamın yaşanmasının eşsiz bir örnek olduğunu dile getiren Biskupski, “Polonezköy, güzellik, birlik ve dayanışmayı yaşatan harika bir köy.” dedi.
“Hristiyanlar ve Müslümanlar Kardeşçe Yaşıyor”
Biskupski, Polonezköy’de Müslümanlar ve Hristiyanların asırlardır sorunsuz bir şekilde bir arada yaşadığına dikkat çekti.
Kültürel zenginliğin son yıllarda tehlike altında olduğunu belirten Biskupski, “Köyde, Hristiyanlar ve Müslümanlar her bayram birbirlerini ziyaret eder, bu kültürü sürdürmek önemlidir.” dedi.
“Son Nesiliz”
Polonezköy’deki 6. nesil Polonyalılardan Antoni Dohoda, nüfusun azaldığını kaydetti ve köyün tarihini anlatarak ziyaretçilere bilgi vermekten gurur duyduğunu söyledi.
Dohoda, köyde ayrımcılık olmadığını belirterek, Polonya kültürünü yaşatmanın zorluklarını anlattı.
Polonya Kökenli Nüfus Azalıyor
Polonezköy Muhtarı Özer Okumuş, köydeki kültürel dokunun eşsiz olduğunu ve Polonyalıların köyü kurduğunu ifade etti.
Okumuş, gençlerin yurtdışında kalmayı tercih ettiğini ve yaşlı nüfusun da azaldığını belirterek, köy nüfusunun 50’li yaşlara kadar düştüğünü açıkladı.
Hatıralarla Dolu Köy Yaşamı
Köyde unutulmaz anılar biriktiren Okumuş, Polonyalı ve Türk kültürlerinin bir arada harmanlandığı köyde büyümenin mutluluğunu paylaştı.
Polonya’nın konsolosluğunun köydeki kültürü yaşatmak adına büyük katkısı olduğunu belirten Okumuş, köydeki dayanışmanın ve kardeşliğin önemli olduğunu vurguladı.