Dünyada bir ilk. Sular altında kalacak ülkede dijital ulus yaratılıyor. 100 yıl sonra devletleri kalmayacak

Tuvalu, İklim Değişikliğine Karşı “Dijital Ulus” Projesiyle Hazırlanıyor

Tuvalu, 11 bin vatandaşıyla küçük bir ada devleti olup, 100 yıl içinde sular altında kalma riskiyle karşı karşıya. Bu endişeyle hareket eden Tuvalu hükümeti, ülkenin güzelliklerini, kültürünü ve vatandaşlarının yasal haklarını korumak adına “Dijital Ulus” projesine başladı. Bu proje kapsamında Tuvalu, ülkedeki her şeyi dijital ortama aktararak sanal dünya “metaverse”de yeniden inşa ediyor.

Tuvalu, dijital sınırlarını belirleyip hükümetin faaliyetlerini sürdürebilmesi için dijital pasaportlar oluşturmaya çalışıyor. Bu pasaportlar sayesinde vatandaşlar, resmi işlemlerini dijital ortamda gerçekleştirebilecekler. Ayrıca, Tuvalu’nun toprakları sular altında kaldığında vatandaşların nerede yaşayacakları konusunda da planlar yapılmış durumda.

Vatandaşların Avustralya’ya Göçü

Tuvalu halkının karşı karşıya kaldığı iklim değişikliği tehdidine karşı alınan önlemlerden biri de Avustralya ile yapılan göç anlaşması. Avustralya-Tuvalu Falepili Birliği anlaşması, Tuvalu vatandaşlarına aşamalı olarak Avustralya’ya göç etme hakkı tanıyor. Ancak, bu durum Tuvalu yönetiminin gelecekte nasıl var olacağı konusunda soruları beraberinde getiriyor.

Diğer yandan, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından devlet statüsünü kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu da belirtiliyor. Tuvalu hükümeti, diğer ülkeleri, iklim değişikliği nedeniyle topraklarını kaybeden Tuvalu’yu hala bir devlet olarak tanımaya çağırıyor.

Tuvalu’nun Geleceği ve Endişeler

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Guy S. Goodwin-Gill ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Profesör Donald Rothwell, Tuvalu’nun dijitalleşme çabalarını değerlendirdi. Goodwin-Gill, başka bir ülkeye taşınmaları gereken insanların yasal durumlarının diğer ülkelerin politikalarına bağlı olduğunu belirtti.

Rothwell ise Tuvalu’nun az nüfusu göz önüne alarak, tüm devlet kayıtlarını dijital ortama aktarmanın büyük bir mesele olmadığını ifade etti. Ancak, Tuvalu’nun topraklarını kaybetmesi durumunda uluslararası hukuk açısından çözümün henüz uzağında olduklarını belirtti.

İklim değişikliği kaynaklı sorunlarla boğuşan Tuvalu, diğer ülkeler için bir örnek teşkil ediyor ve uluslararası iş birliği gerektirdiği düşünülüyor.

Related Posts

Son Dakika… Mansur Yavaş’tan ‘LeMan’ açıklaması: ‘Milyonlarca insanımızın kalbini kırmıştır’

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Hz. Muhammed ve Hz. Musa’yı karikatürde tasvir ettiği iddia edilen, dün gece de gericilerin saldırısına uğrayan LeMan Dergisi’ne ilişkin açıklamada bulundu. Yavaş, “İfade özgürlüğü, nefretin ya da ayrıştırmanın aracı haline getirilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Elon Musk’ın gözü Trump’ın tahtında mı? Eski dostlar can düşmanı oldu

Trump ile Musk arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Musk’ın desteklenen yasa tasarısına yönelik sert çıkışı, Trump’tan doğrudan hedef alan bir yanıtla karşılık buldu. Yeni parti çağrısı, siyasi tehditler ve DOGE üzerinden yürüyen restleşme, iki milyarderin artık karşı cephelerde olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

ABD, Suriye’ye yönelik yaptırımları sonlandırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere, Suriye’ye yönelik yaptırımları sonlandıran bir başkanlık kararnamesi imzaladı

Haziran ayının son anket sonuçları belli oldu

ALF Araştırma, “Türkiye’nin Seçmen Panoroması, Haziran 2025” araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Destici’den ‘CHP kurultay davası’ yorumu: Sonucu etkileyecek bir karar olacağını düşünmüyorum

Destici’den ‘CHP kurultay davası’ yorumu: Sonucu etkileyecek bir karar olacağını düşünmüyorum

Ukrayna: Rus ordusu, 61 füze ve 477 İHA ile saldırı düzenledi

Ukrayna: Rus ordusu, 61 füze ve 477 İHA ile saldırı düzenledi